De Engelenbrug is een bekende brug in Rome. Het legt de verbinding tussen de Engelenburcht en de overzijde van rivier de Tiber. De brug wordt gekenmerkt door de vele engelenbeelden die de brug kent.
Feitelijke informatie over de brug
De Engelenbrug is in het jaar 134 gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. De keizer wilde een verbinding van Rome naar zijn mausoleum (wat nu de Engelenburcht is)hebben. Destijds had de brug de naam Pons Aelius of Pons Hadrianus en werd dus vernoemd naar de opdrachtgever. De brug is 10.95 meter breed (lengte is onbekend) en bestaat uit enkele bogen gemaakt van peperino. De brug zelf is gemaakt uit travertijn. De naam werd in de vierde eeuw veranderd naar de Sint-Pietersbrug, toen er vele pelgrims de brug gebruikten om de Tiber over te steken om zo de pas gebouwde Sint-Pietersbasiliek te bereiken.
De engelenbeelden
Volgens de legende verscheen in 590 de aartsengel Michaël boven de huidige burcht om het einde van een pestepidemie aan te kondigen. De naam van de brug werd toen veranderd in Ponte Sant’Angelo (de Engelenbrug). De brug bevat tien standbeelden van engelen. Deze kwamen een stuk later dan wanneer de brug werd gebouwd, namelijk pas in 1668. De engelen dragen ieder een symbool van de kruising van Jezus, zoals een doornenkroon en een zweep. De opdracht om engelen op de brug te plaatsen kwam van Paus Clemens IX en zijn ontworpen door beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini. Ze zijn uiteindelijk gemaakt door Bernini zelf en zijn leerlingen. In 1527 werden er echter al beelden gemaakt voor de brug, welke nu ook nog zijn te bewonderen. Dit zijn namelijk twee standbeelden van apostelen Petrus en Paulus, in opdracht van Paus Clemens VII. ter vervanging van twee kapelletjes die gebouwd waren ter nagedachtenis van 172 omgekomen pelgrims, doordat een balustrade bezweek onder het gewicht van een panikerende menigte toen een ruiter de macht over haar paard verloor. Later kwamen er ook beelden van onder andere Adam, Noach, Mozes en Abraham. In 1668 waren de beelden echter al behoorlijk vervallen, waardoor Paus Clemens IX de opdracht aan Bernini gaf om tien nieuwe beelden te maken.